Passzívház

Manapság egyre nagyobb figyelem és érdeklődés övezi a passzívházakat. Akiknek nagyon fontos a természet óvása, a széndioxid kibocsátás csökkentése, azok jól gondolják, P2hogy egy passzívház jó választás lehet, a fűtési és a meleg víz előállítási költségen is rengeteget lehet spórolni egy átlagos szigetelésű épülettel szemben. A passzívház legfőbb ismérve, hogy nagyon alacsony (15 kWh/m2/év) az energiaigénye. Ez azt jelenti, hogy egy 100 m2-es ház éves fűtési költsége nem éri el a 20000-25000 Ft-ot megfelelő gépészeti megoldások mellett.
Viszont az igazi passzívház teljesen máshogy működik, mint egy jól szigetelt épület, egy ilyen ház már a tervezési szakaszban nagy odafigyelést igényel.

PasszívházAz épület tájolása, a nyílászárók optimális megválasztása és az árnyékolástechnika fontos szerepet játszik egy passzívház életében. Egy ilyen házban az extra vastag szigetelések, a párazárás, a tökéletes légtömörség miatt a megfelelő tiszta levegőről egy hővisszanyerős szellőztető berendezés gondoskodik. Tehát a szellőztetésből eredő veszteség 90-95%-a is visszanyerhető ilyen formában és az épületben nincs párásodás!

Egy jól átgondolt és kivitelezett passzívház egy új építésű házhoz képest csak 15%-nyi többletköltséget jelent, ami elenyésző lehet ahhoz képest, hogy mit alkottunk a környezetünk védelmében.

 

Referenciák

Hőszivattyús fűtés